Ламинираният паркет е предпочитано покритие за под на българският потребител. Със своята лесна за поставяне система и неизброимо разнообразие от десени, той може да посрещне нуждите на всеки потребител.

На пазара вече се предлагат ламинати с различни характеристики, които да посрещнат нуждите на всеки потребител. Какъвто и ламинат да изберете, от изключително значение е правилното му поставяне, за да си гарантирате безпроблемната му експлоатация и дълъг живот.


Колкото и лесно да се поставя ламинираният паркет, основен момент е подготовката на основата. В никакъв случай не пренебрегвайте този елемент от ремонта.

Първа стъпка е да почистите основата. Възможно е да поставите паркета върху стара основа, но е важно да се уверите че тя е здрава и най-вече равна. Разминаване дори от няколко милиметра, може да доведе до трайни трансформации. Ако премахвате досегашната настилка, необходимо е много добре да се почисти пространството от остатъчни частици и прах.

Отново, уверете се че основата е абсолютно равна. При необходимост горещо ви съветваме да използвате саморазливна замазка. В този случай непременно изчакайте напълното изсъхване на замазката, което варира според нейната дебелина. От ключово значение е основата да е абсолютно суха.

Следващ етап е полагането на подложка под ламината. Подложката трябва да се поставя по посока на ламината, като покрива снадките на паркета. Подложките се предлагат в различни дебелини и от различни материали. На първо място подложката обира малки неравности по пода. Подложката дава допълнително омекотяване под паркета. Тя изолира от остатъчна влага идваща от пода и така защитава паркетните ламели. Подложките могат да имат топло- и звуко- изолационни качества.


За най добра шумоизолация ви препоръчваме да използвате специални шумоизолиращи мембрани. Те са иновативен продукт от каучук с добавени частици корк, които изолират шума от ходене и е съвместима с всички съществуващи подове.