В съвременният урбанизиран начин на живот, комфортът на живота ни е силно зависим от тишината. Дали заради градският шум или заради шумни съседи, силните звуци могат да бъдат изолирани и сведени до минимум, за да си гарантираме по-високо качество на работа и почивка. Затова деностите по Звуко и Шумоизолация са задължителен елемент от строително-ремонтните дейности.

Звукът се предава като вибрации или по въздуха (въздушен шум) или по конструкцията на сградите (ударен шум). Звукоизолацията представлява ограничаване на проникващите от вън или излизащите от помещението звуци, чрез поставянето на специални продукти със звукоизолиращи свойства на пода, стените и таваните. За ефективното звукоизолиране, необходимо е да се установи източника на звуците, конкретните условия и да се избере най-удачния начин за справянето с проблема. Въпреки че е добре звукоизолацията да се предвиди още със строежа на сградата, предлагат се продукти и за вече изградени помещения.


Въздушният шум – звуците идващи от трафика, от разговор в съседни помещения или звук на телевизор, се предотвратяват с изграждането на преградни стени. Най-ефективно е използването на каменна вата. Поради голямата си плътност, тя ограничава предаването на звуковите вълни по въздуха. Освен звукоизолационни качества, тя е и идеална за топлоизолация на помещенията. За да се постигне наистина високо ниво на звукоизолация за стени и тавани е добре да се използват и допълнителни материали. Мембраните и акустичните панели имат специални свойства, с които да отблъскват звуковите вълни. Освен това те са гъвкави и прилепват лесно, с което правят по-ефективно звукоизолирането. Могат да се прилагат на съществуващи стени. Лесни са за монтиране. Устойчиви на влага и конденз. Изградени от различен материал – каучук, полиестер, дървесина, комбинирани. Един иновативен продукт е трислойният звукоизолационен панел за стени Rewall 53 при който звукоизолационната мембрана е на основа на гипоскартон. Той може да се монтира върху съществуващи стени, без да се премахват предишни мазилки или гипсокартон.Ударния шум – това е шума, който се предава по структурните елементи на една сграда. Тук спадат звука от стъпки, движението на асансьор, работа на електроуреди, трясък на врати... За да се неутрализира този тип шум се прилага звукоизолация за подове. Там също може да се използва минерална вата. Използването на изолационни мембрани имат редица предимства. Те са леки и най-вече с малка дебелина, поради което се запазва височината на пода. Изключително устойчиви са на износване и имат дълъг живот. Благодарение на структурата си, при удар те възвръщат формата си. Материалът е антибактериален и устойчив на вода и влага. Гъвкави са и прилепват изключително добре. Някой материали са предвидени да се използват под циментова замазка. Други се полагат директно по вифиншното покритие – ламинат, паркет, мокет, керамичен под или естествен камък. Всички те могат да се прилагат на съществуващи подове. Имат антибактериалнен материал. Съвместими са с отопляеми подове.За да обобщим, най-ефикасният начин за звукоизолация предполага изглаждането на стая в стая, с което да намалим въздушното и конструктивното съприкосновение със сградата. Производителите ни предлагат разнообразие от продукти, с които да се справим с различни по произход и предаване шумове. Комбинирани със качествена дограма, използването на материали за звукоизолация на подове и звукоизолация на стени и тавани, ще ви гарантира условия за спокойно ежедневие и почивка.