Банята е ключово помещение във всяко жилище или офис. Не рядко ремонтът на банята е един от най - сложните етапи в обновяването или строителството, пред вид на колко специфични изисквания трябва да отговаря. Често се налага да балансираме между естетиката и функционалността. Но това не означава, че трябва да правим компромис с красивият външен вид.

Изборът на плочки е ключов момент в изграждането на банята. И ако цветово избираме плочки единствено въз основа на личните ни вкусове и предварително избраният от нас стил, то въпросът с избора на размер на плочките не стои така. Тук трябва да се водим от дадеността на пространството, мебелировката, дори и светлината.

На пазара се предлага изключително разнообразие от гранитогрес и фаянс. Предлаганите серии за баня често включват различни размери от един и същ десен. Можем да намерим утвърдени стандартни плочки – 33х33 см; 30х60 см, както и някой по-специфични размери – 14,7х89 см; 19,8х119,8.


Как да изберем най-подходящият размер плочки за нашата баня?

Противно на много мнения, размерът на плочките не винаги зависи от размера на банята. До сега битуваше мнение, че малката баня, предполага малки плочки. Напоследък интериорните дизайнери застъпват противното мнение. Често малката баня може само да има полза от големите плочки. Те дават усещане за пространство поради липсата на фуга. Колкото повече фуга се вижда, толкова повече окото се натоварва и създава усещане за претрупаност. Малките плочки създават впечатление, че пространството вече е пълно. Обратно, липсата на фуга създава впечатлението за голямо непрекъснато пространство. Все пак трябва да бъдем и практични. Ако в малко пространство сложим големи плочи, и значителни части от тях, трябва да бъдат рязани, заради санитарен фаянс и архитектурни дадености, това води до безсмислен разход.

60х60 и 30х60 са сред най- предпочитаните размери за плочки. Големите размери създават по-изчистена и модернистична атмосфера. Все пак при избора на подови плочки, размерите трябва да са по-малки, за да може да се създаде наклон към сифона и по-ефективно отичане.

Един начин да създадем усещането за повече пространство в банята е да поставим плочките в толкова актуалният ред „рибя кост“ или диагонал. Ако се спрем на това решение трябва да изберем плочки със съответни пропорции на страните, които ни дават по-продълговата форма. Препоръчваме ви плочки 15х60 или 18,5х55,5 сантиметра.


Друг трик да създадем илюзията за по-широка баня е да положим правоъгълните плочки хоризонтално. Обратно, ако искаме да създадем илюзия за по-високо помещение, отново изберете плочки с по-голяма разлика между широчина и дължина и ги поставете вертикално, като може да оформите и вертикална ивица от различен цвят.

Смесването на различни размери плочки

За да направим банята по-интересна визуално, е препоръчително да смесваме различни видове и размери на плочки. Както вече казахме, към подовите плочки има различни изисквания, сравнено със стенните. Освен за да гарантират добро отичане, те трябва да са по-малки, за да предотврати подхлъзване. Една голяма плоча, без фуги или с много гладка повърхност е много по-опасна за пързаляне, особено при малки деца. Малките плочки, включително и тези тип мозайка, са много подходящи за пода под душа.

Обособяване на пространства

С помощта на различни размери плочки, може да се обособят отделните зони в банята. Площта зад ваната или зад мивката, стената в която е вградена структурата, могат да се обособят с различни, както по цвят, така и по размер, плочки. Ако имате възможност да повторите тези плочки и на в друга част от банята, това ще даде усещането за единност и обединеност на пространството. За тези определени зони, може да изберете па-малки по размер плочи, както и да използвате същите плочи, но положени по различен начин.


Да не забравяме все пак, че всички тенденции са само предложения и определящ е вашият личен вкус.