Банята е онова място в дома, където можем да се уединим, да се погрижим за себе си. Макар че най-често то е най-малко по размери в сравнение с другите стаи, не би трябвало да пренебрегваме неговото обзавеждане. Пред изграждането на една баня стоят много изисквания във връзка със специфичното използване на това помещение.

Мебелите за баня са онази част от него която най-много се набива на очи, затова не бива да пренебрегвам изборът им. Мебелите за баня имат функцията да ни предоставят място за съхранение на множество лични принадлежности и санитарни материали, в едно малко пространство. Те обикновено се комбинират със санитарният фаянс. На пазарът се предлагат долни, горни шкафове, колони, плотове, огледала. За да направите най –добрият избор преценете спецификата на вашето помещение – размери, съприкосновение с вода, място на изходите за канализацията, както и вашите специфични нужди – какво ще съхранявате в банята, как ще я поддържате и т.н.


МАТЕРИАЛЪТ

На първо място изберете материалът от който ще са вашите мебели за баня

MDF Това е дървесно –влакнест материал с висока плътност. Тези мебели имат гладка повърхност и висока устойчивост при огъване. Но за тях трябва да се знае че са ВЛАГО- а не ВОДО- устойчиви. Те имат кратък живот, ако са изложени на пряк досег с водата. Затова те са подходящ избор при бани с душ кабини или преградни стени и паравани.

PVC Тези плоскости са произведени от синтетичен полимер. Затова са абсолютно водоустойчиви. Те се отличават с висока плътност и издръжливост. Имат гладка повърхност. Могат да бъдат изработени в различни цветове и форми. Лесни са за почистван и поддръжка.

МАИСВ Макар и рядко, някой производители предлагат мебели за баня или части от тях от масивна дървесина. Те придават много стил и елегантност на банята. Поради спецификата на естественото дърво обаче има определени изисквания за поддръжката . Те трябва да бъдат предварително импрегнирани и в последствие поддържани със съответните препарати.

Който и материал да изберете за вашите мебели, не забравяйте да обърнете внимание на механизмите, панти, водачи, брави. Мебели и от най-издръжлив материал на плоскостите, могат да се компрометират от механизми, които не са качествени. Уверете се че чекмеджетата и вратичките се затварят плътно и леко и не допускат влага в помещението.


ПОСТАВЯНЕТО

Предлагат се мебели за баня, които са стоящи на пода, както и такива, които се монтират към стената. И двете имат своите предимства. Ако изберете тези, които се монтират към стената, освобождавате място на пода, както и можете да почиствате, по-лесно пода под тях. Стоящите на пода мебели пък дават повече пространство за съхранение.

ЕСТЕТИКА Задължителните бели мебели за баня, безвъзвратно останаха в миналото. Въпреки че си остават класика, на пазара вече има много варианти от към цветове и форми. От модерните, изчистени, до богато орнаментирани, изберете тези, които подхождат на личният ви стил и предпочитание. Можете да изберете комплект от горен и долен шкаф или да комбинирате  само долен шкаф със стенно огледало. Можете да изберете горен шкаф който е едновременно и огледало за да имате достатъчно място за съхранение и функционалност.