Ламинираният паркет се наложи, като една от най-предпочитаните подови настилки на българският пазар. Един бюджетен заместител на естественото дърво, той има редица характеристики, които го правят широко приложим. Ламинираният паркет е многослоен продукт, състоящ се от:

- поддържащ слой - изграден от меламин, предпазваш проникване на влага, и осигуряващ стабилност

- сърцевина - това е основният слой, изграден от дървесни частици и смола; с него се изграждат елементите за клик системата; от този слой реално се определя дебелината на ламината.

- декоративен слой - това е реално видимият слой, върху който е принтирано висококачествено изображение на различни видове дърво или камък

- защитен слой – това е най-горният прозрачен и тънък слой, подсилен с алуминиев окис, целта му е да предпазва от удар, влага, механично нараняване, натиск. Именно този слой определя един от основните показатели - износоустойчивост По-високият коефициент на износоустойчивост, показва качествата на най-горният, защитен слой и до колко той предпазва. Високият коефициент е свързан и с по-висок ценови клас.


Изборът на паркет според коефициента на износоустойчивост зависи къде ще бъде приложен, в помещения с какво натоварване и употреба. За определяне на този, коефициент има утвърдена стандартизация, която да ориентира потребителя:

- КЛАС 21 (АС1)- най-ниският клас и подходящ за помещения в частни жилища, с минимално движение

- КЛАС 22 (АС2)- изберете този клас за тези части на дома, където има умерено движение, но не силно механично натоварване с мебели, без нужна от интензивно мокро почистване.

- КЛАС 23 (АС3)- този клас е подходящ за частите на дома с най-интензивно движение и натоварване, като хол, кухня дневна.

- КЛАС 31 (АС4)- препоръчваме този клас и както за частни така и за обществени помещения, подходящ е за офиси и конферентни зали.

- КЛАС 32 (АС5)- този висок клас е подходящ за обществени помещения с умерено движение, като разбира се няма пречки да бъде използван и у дома.

- КЛАС 33 (АС5)- това е най-високият клас ламинат, препоръчван за натоварени обществени помещения, и комерсиални площи.


Ламинираният паркет се различава основно по своята дебелина, която както казахме се определя от основният слой. Паркетите варират между 6 и 12 мм, което определено влияе и на здравината им. Изберете паркет с по-голяма дебелина за помещенията с по-голяма натовареност. По-тънкият ламинат изисква перфектно гладка и равна повърхност, затова при него, освен задължителната подложка, е добре да помислите и за саморазливна замазка.

Все повече се налагат и водоустойчиви паркети, което позволява тази настилка да се приложи освен в дневни, спални, холове, така и в помещения които предполагат по-висока влажност, като кухни, перални помещения и т.н. Освен по своята приложимост, ламинираните паркети се различават по структура на повърхността. Някой производители ни предлагат продукти, които са гладки, други - с по-зърнест и структуриран вид, с което се постига по - добра имитация.


Повече производители вече ни предлагат ламиниран паркет с фаска. Това е специфично скосяване по краищата на панелите. С него се постига усещането за дървено дюшаме, а не за една цяла равна повърхност на пода. Фаската прикрива малките несъвършенства, които възникват с течение на времето при употребата на ламината. Може да скрие визуално разликите във височината на отделните панели.

Относно дизайна, при ламинираният паркет разнообразието от шарки, десени и цветове е неизброимо. Най-широко разпространени са паркетите имитиращи дърво. От избелените бряст и бреза, през топлия дъб, до тъмният наситен орех - възможностите за избор са огромни. При паркетите от висок клас сърцевината е изработена с релеф, който съвпада със шарката на декоративният слой. Тази технология - комбинирана със матирана повърхност, прави имитацията на дърво абсолютно точна, с което ще дадете на вашето помещение уюта и красотата на естественият материал. Освен имитация на дърво, на пазара се предлагат ламинати със шарка на естествен камък, мрамор, бетон, тухла и др.