• TESLA  предвижда нови системи за съхранение на енергия за дома

TESLA предвижда нови системи за съхранение на енергия за дома

Идеята  на производителя TESLA  предвижда тези нови  системи за съхранение на енергия да станат повсеместни, незаменима  част от един начин на живот без изкопаеми горива, където всички хора могат да имат слънчеви панели на покрива си , с който  да генерират сами електричество за дома си и дори  да могат да презареждат вечер  своите електрически автомобили.

Най-малката батерия е наречена Powerwall и е поместена в малък контейнер с размер на куфарче. Предназначен е за окачване вътре в гараж или на външна стена на къща. С капацитета си от 10kWh Powerwall може да се използва за резервно захранване на дома , както  и за съхранение на слънчевата  енергия, произведена от панелите през деня. Засега батерията се предлага само в САЩ чрез фирмата за инсталиране  SolarCity Corp (при цена от 3500 долара без инсталацията и без инвертор , за съжаление това ценово ниво не е икономически ефективно за момента ).

Електроразпределителните  дружества също се интересуват от системи за съхранение на енергия, за да могат да се справят с управлението на нарастващите количества енергия от възобновяеми източници. За тях TESLA е приготвила „мощен пакет“ – 100 кВтч батериен блок, който би трябвало да помогне за съхраняването на електроенергията от непостоянни източници като слънцето и вятъра.

По думите на изпълнителния директор,   Tesla „очаква да има нисък, но нарастващ брутен марж на печалба“ от батерийните продукти към четвъртото тримесечие на тази година.

Първоначално Tesla ще произвежда батериите в своя автомобилен завод в Калифорния, но след това ще премести производството в планираната „гигафабрика“ в Невада през следващата година.

Въпреки, че през 2012 година пазарът на домашни системи за съхранение на енергия се изчисляваше на точно $200 милиона, сега индустрията за съхранение на енергия върви към обем от 19 милиарда щатски долара към 2017 г., според изследователската компания IHS CERA.

TESLA не е единственият играч в този бизнес,  в бранша са и  нейните съперници, засега, са Coda Energy, която възкръсна от пепелта на фалиралия едноименен производител на електромобили, и Siemens.

 

Подобни тагове

топлоизолация ефект енергийна ефективност